Mökkihöperyys.

Suomi on Euroopan harvimmin asuttuja maita. Maailmanlaajuisesti Suomen asukastiheys on lähes aavikoiden ja erämaiden luokkaa. Suomen kaupungit eivät maailman mittakaavassa ole muuta kuin pelkkiä taajamia. Kaupungeissa asuminen on täällä väljää. Suomi on metsää, kallioita ja vesistöjä. Muutama ihminen.
Suomalainen rakentaa kotinsa mieluusti rauhalliseen paikkaan, isolle tontille. Suomalaiselle oma talo on onni ja autuus. Naapurin rajalle kasvatetaan pöheikkö. Ihmisten kodeissa on tilaa ja taloista löytyy sauna. Vedet ovat aina suomalaista lähellä, tuhansien järvien maassa. Hongat humisee ja linnut laulaa, olitpa melkein missä hyvänsä.
Tästä rauhasta ja väljyydestä huolimatta suomalaisen pitää hankkia mökki. Se pitää olla veden äärellä ja senkin yhteydessä pitää olla sauna. Sielläkin hongat humisee ja linnut laulaa.

Meillä on paljon tilaa tässä maassa. Kuitenkin pakenemme väljästä asuinympäristöstä vielä ylellisempään yksinäisyyteen. Mitä pakenemme? Tilkutamme höpsöillä kesäasunnoilla kauniita rantojamme ja kaiken päälle osaamme vielä riidellä muiden mökkiläisten kanssa yltäkylläisen runsaasta elintilasta. Kateellisiakin olemme.
Ehkä muutaman vuosikymmenen päästä jokaisella kunnon suomalaisella on kaksi tai kolmekin hyvin varusteltua vapaa-ajan asuntoa hulppean omakotitalon lisäksi. Eihän se käy päinsä, että meillä olisi rakentamattomia ja hyödyntämättömiä rantoja! Hyvin pärjäävän kuuluu saada tehdä rahoillaan mitä haluaa. Meillä on oikeuksia ja loputon kaipuu korpeen tai järvelle.
Mökkeily on uskonto. Mökki on kappeli ja taivaan autuus. Siellä synnit sovittuu ja saa ottaa öylättiä ja hapanta. Voi pyhittyä katselemalla killisilmin järven selkää. ”Suomalaiset ovat hyvin harrasta kansaa, ne kirkonmenot aina aikaan saa…” lauloivat Eput aikoinaan.
Monet kärsivät tästä mökkihöperyydestä. Miksi pitää mennä metsiin rentoutumaan ja kokemaan rauhaa? Sama aurinko ja vesisade löytyy lähempääkin ja naapurikateus, joka sitä kaipaa.
Eikö sen rauhan tyyssijan voisi kyhätä yhtä hyvin sydämeen, pysyvästi ja ympärivuotisesti kaikilla mukavuuksilla, sosiaalisesti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *