Kajoan pyhään, kyseenalaistan saunan.

Kuinka paljon me suomalaiset ylistämmekään saunaa. Se jos mikä, kuvastaa suomalaisuutta. Kuumassa löylyssä sisu kasvaa, sielu avautuu ja keho puhdistuu.

Tiedättekö mitä? Ei ihmisen tarvitse saunoa seitsemää kertaa viikossa, eikä edes yhtä kertaa viikossa. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, jotka eivät sauno koskaan. Kuviteltaa, eivät koskaan! Kuitenkin he elävät onnellisina ja hymyilevät, osaavavat rentoutua ja ovat sisukkaitakin. Suomalainen sisu onkin pelkkä myytti. Onhan olemassa lukuisia muitakin kansoja, jotka ovat joutuneet taistelemaan olemassa olostaan ja ovat eläneet aina karuissa olosuhteissa. Suomalaisilla on käsityksiä, joille ei ole todellista pohjaa. Talvisodan ihmeellä emme voi ikuisesti ratsastaa.
Ajattelemme stereotyyppisesti, että joka ainoa suomalainen saunoo säännöllisesti. Kuitenkin tunnen monia syntyperäisiä Suomessa asuvia suomalaisia, jotka eivät sauno. He eivät näe siinä mitään erityistä tarvetta, himosta puhumattakaan. Ihminen näet voi nykyisin peseytyä ihan hyvin hikoilematta ensin lauteilla. Myös syntyminen tapahtuu nykyisin muualla kuin saunassa, kuten myös vainajan pesu.

Itse en kesähelteillä käynyt saunassa juuri lainkaan. Hautova kuumuus vei terää. Huomasin samalla, että saunominen oli minulle enemmänkin tapa kuin tarve. Elämäni ei muuttunut lainkaan huonommaksi, vaikka laistin saunomisen. Pienestä pitäen minut on aivopesty saunalla. Minut on sisäisesti vihdottu luulemaan kaikenlaista, tajusin sen vasta. Olen punastellut hikisenä ylälauteilla ajatellen, että olenpas kova ”löylymies”, nauran!
Olen viettänyt eripituisia ajanjaksoja ulkomailla kaipaamatta lainkaan saunaa. Toki jos saunomismahdollisuus on ollut jossain, olen sen mieluusti käyttänyt.

Saunominen on mukava tapa rentoutua ja puhdistautua. Pidän saunanjälkeisestä autuaasta rentouden tunteesta. Uskonnoksi en kuitenkaan saunomista ota. Käyn kirkossa jos huvittaa, saunon, jos siltä tuntuu. Rutiinit ja pinttyneet tavat tappaa.

Monikohan suomalainen tietää, että jo 1000 vuotta sitten Irlannissa oli hikihuoneita, joita lämmitettiin kuumilla kivillä ja siellä hoidettiin tauteja sekä häädettiin loisia. Samantyyppisiä vastaavanlaisia virityksiä löytyy muualtakin maailmasta.
En ole ollenkaan varma, onko sauna suomalaisten keksintö, vaikka sitäkin otaksuntaa tarjoillaan meille totuutena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *